Fotostrook Klenkerhof
Een van de slaapkamers Een van de slaapkamers Een van de slaapkamers Zitje
Musea in Zuidlaren

De Wachter Molenmuseum De Wachter
Stichting Koren- en Oliemolen De Wachter in Zuidlaren doet haar best om van het complex een cultuurhistorisch museum te maken, waarin worden belicht:
- alle facetten van het koren- en specerijen malen en het slaan van olie,
- de overgang van wind naar stoom als aandrijving van de molen,
- diverse ambachten die te maken hebben met het malen van koren en specerijen, het bouwen van molens, het bakken van brood enz.

Het museum bestaat uit twee delen en wel de koren- en oliemolen en de specerijenmaalderij.

De molen, een achtkantige stellingmolen, heeft 2 koppels maalstenen. U kunt het gehele proces van korenmalen volgen. U kunt tot boven in de molen alles bezichtigen. Vanaf de stelling hebt u een prachtig uitzicht over de omgeving.

In de uitbreiding, een gebouw in de stijl van anno 1900, is een ambachtelijke bakkerij ondergebracht, waarbij o.a. de mengmachine voor het kneden van het deeg aangedreven wordt door een stoommachine. Een bakkerswinkeltje van toen completeert het geheel. In het bijgebouw is ook een molenmakerswerkplaats ondergebracht, waarin zich molenmakersgereedschappen bevinden. Een smederij maakt hiervan deel uit. Naast de molenmakerswerkplaats heeft het kruidenierswinkeltje 'De vier geslachten' uit Noordlaren een rustplek gevonden. U kan hier zien hoe een dorpswinkeltje er zo rond de eeuwwisseling uitzag.

In 2001 is de uit 1907 stammende stelmakerij en een grote collectie oude landbouwgereedschappen en gebruiksvoorwerpen in eigendom verkregen. Eind 2001 heeft de familie Westerhof uit Tynaarlo de klompenmakerij aan de Wachter geschonken. Voor het tentoonstellen van al deze zaken is een uitbreiding met een tentoonstellingsgebouw van ca 1800 m2 (kelder, begane grond en etage) gerealiseerd die op 25 april 2008 officieel is geopend.

Havenstraat 36, 9471 AM  Zuidlaren.
Telefoon: (050) 409 45 01 of 409 03 08.
Internet: www.dewachter.nl